Ga naar de inhoud

Hoe kan je je kind optimaal voorbereiden op de doorstroomtoets in groep 8?

Als ouder wil je dat je kind met vertrouwen de overstap naar de middelbare school maakt. Een van de belangrijkste stappen in dat proces is de doorstroomtoets in groep 8. Deze toets speelt een cruciale rol bij het vaststellen van het juiste schooladvies voor je kind. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je kind goed voorbereid is? In deze blog geven we praktische tips om je kind te ondersteunen tijdens de voorbereiding op de doorstroomtoets.

Wat is de doorstroomtoets?

De doorstroomtoets is een landelijke toets die alle leerlingen in groep 8 afleggen. Deze toets bestaat uit taal en rekenen en meet de vaardigheden van je kind op deze gebieden. Denk hierbij aan begrijpend lezen, spelling, grammatica, getallen en verhoudingen. De toets wordt afgenomen in februari, na het voorlopig schooladvies, en kan invloed hebben op het definitieve schooladvies, dat uiterlijk 24 maart wordt gegeven.

Voorbeelden van doorstroomtoetsen zijn de CITO-toets, IEP-toets, AMN-toets, DOE-toets en DIA-toets.

Waarom is de voorbereiding op de doorstroomtoets belangrijk?

Een goede voorbereiding op de doorstroomtoets is essentieel om je kind te helpen het beste uit zichzelf te halen. Oefenen voor de doorstroomtoets versterkt niet alleen de kennis van je kind, maar verhoogt ook het zelfvertrouwen. Door regelmatig te oefenen, raakt je kind vertrouwd met de vraagstelling, het niveau van de opgaven en de tijdsdruk. Dit verkleint de kans op verrassingen tijdens de toets zelf​.

Hoe kun je je kind voorbereiden op de doorstroomtoets?

  1. Maak een planning: Begin op tijd met het voorbereiden van je kind. Plan regelmatig oefensessies met de doorstroomtoets materiaal om zo alle onderwerpen te behandelen.
  2. Gebruik online oefenmateriaal en boeken: Er zijn veel online platforms en oefenboeken beschikbaar die gericht zijn op de specifieke leerdoelen van de doorstroomtoets. Zorg ervoor dat je kind oefent met voorbeeldtoetsen om te wennen aan de vorm van de vragen​.
  3. Meld je aan voor een doorstroomtoetstraining: Bij De Bijlesgroep bieden we een doorstroomtoetstraining aan die speciaal is ontwikkeld voor leerlingen van groep 7 en 8. Deze training bestaat uit 6 uur persoonlijke begeleiding van ervaren docenten, inclusief oefenmateriaal en feedback op maat. Hiermee wordt je kind optimaal voorbereid​(DeBijlesgroep).

Voordelen van de doorstroomtoetstraining bij De Bijlesgroep

Bij De Bijlesgroep onderscheiden we ons door onze persoonlijke aanpak en flexibiliteit. Onze trainingen, zowel online als op locatie, zijn erop gericht om je kind stap voor stap door de leerstof van de doorstroomtoets te begeleiden. Wij zorgen ervoor dat elk kind de aandacht krijgt die het nodig heeft om met zelfvertrouwen de toets te maken​.

  • Persoonlijke begeleiding: Onze docenten houden rekening met de leerstijl en het tempo van jouw kind.
  • Kwaliteit en ervaring: Onze gekwalificeerde docenten weten precies hoe ze leerlingen kunnen motiveren en begeleiden.
  • Flexibele opties: Kies tussen online lessen of trainingen op locatie, afhankelijk van wat voor jouw gezin het beste werkt.
  • Resultaatgericht: Onze trainingen hebben al vele leerlingen geholpen om hun cijfers en zelfvertrouwen te verbeteren.

Meld je nu aan voor de doorstroomtoetstraining

Wil je je kind de beste kans geven op een passend schooladvies? Meld je dan nu aan voor de doorstroomtoetstraining bij De Bijlesgroep. Onze training is betaalbaar en effectief, met een prijs van slechts €150,- voor 6 uur intensieve begeleiding.

Bezoek onze website om direct een plek te reserveren. Voor vragen kun je altijd contact met ons opnemen via 023-2078008. Wij helpen je graag verder!


Conclusie: De doorstroomtoets is een belangrijke stap in het schooltraject van je kind. Met een goede voorbereiding kan je kind deze toets met zelfvertrouwen tegemoet gaan. Bij De Bijlesgroep bieden wij professionele begeleiding om je kind klaar te stomen voor de doorstroomtoets. Schrijf je vandaag nog in en help je kind met een vliegende start op de middelbare school!