Ga naar de inhoud

Wat is de doorstroomtoets en hoe beïnvloedt deze het schooladvies?

De doorstroomtoets is een verplichte toets voor alle leerlingen in groep 8 en wordt afgenomen tussen eind januari en half februari. Deze toets meet de vaardigheden van leerlingen op het gebied van taal en rekenen en helpt scholen bij het bepalen van het definitieve schooladvies voor de middelbare school ​(Rijksoverheid).

Wat meet de doorstroomtoets?

De doorstroomtoets bestaat uit twee onderdelen:

  • Taal: Dit omvat leesvaardigheid, spelling en grammatica.
  • Rekenen: Hierin worden onderwerpen zoals getallen, verhoudingen, meten en meetkunde getoetst​(Rijksoverheid).

De resultaten van de toets vormen een onafhankelijk toetsadvies dat kan overeenkomen met, hoger of lager zijn dan het voorlopige schooladvies dat de school in januari heeft gegeven.

Hoe beïnvloedt de doorstroomtoets het schooladvies?

  • Hoger toetsadvies: Als de uitslag van de doorstroomtoets een hoger niveau aangeeft dan het voorlopige schooladvies, moet de school dit advies overnemen en het definitieve advies aanpassen naar een hoger niveau ​(Rijksoverheid)​(Ouders & Onderwijs).
  • Lager toetsadvies: Wanneer het toetsadvies lager uitvalt dan het voorlopige schooladvies, blijft het oorspronkelijke advies van de leerkracht gelden. Dit voorkomt dat een eenmalige lage score onterecht de kansen van een kind beïnvloedt​ (Rijksoverheid).

Wat te doen als je het niet eens bent met het schooladvies?

Als je als ouder het niet eens bent met het definitieve schooladvies, heb je de mogelijkheid om in gesprek te gaan met de leerkracht en schoolleiding. Dit kan leiden tot een heroverweging van het advies, hoewel dit niet gegarandeerd is​ (Rijksoverheid).

Conclusie

De doorstroomtoets is een essentieel onderdeel van het proces om het definitieve schooladvies voor het voortgezet onderwijs vast te stellen. Met een goede voorbereiding kan je kind zijn of haar beste prestaties laten zien, wat kan bijdragen aan een passend schooladvies en een goede start in het voortgezet onderwijs.

Heb je advies nodig? Bel vrijblijvend en gratis met 023-2078008.