Ga naar de inhoud

Hoe kan je je kind helpen met de doorstroomtoets?

Als ouder wil je natuurlijk dat je kind een goede start maakt op de middelbare school. Een belangrijke stap daarvoor is de doorstroomtoets in groep 8. Deze toets meet hoe goed je kind is in taal en rekenen en helpt om te bepalen welk niveau van voortgezet onderwijs het beste bij je kind past.

Maar wat is de doorstroomtoets precies? Wanneer wordt de toets afgenomen? En hoe kun je je kind helpen om zich goed voor te bereiden op de toets? In deze blog geven we je antwoord op deze vragen en geven we je tips om je kind te ondersteunen bij de doorstroomtoets.

Wat is de doorstroomtoets?

De doorstroomtoets is een toets die alle leerlingen in groep 8 maken in februari, nadat ze hun voorlopig schooladvies hebben gekregen. De toets bestaat uit twee verplichte onderdelen: taal en rekenen. Bij taal krijgen de leerlingen vragen over lezen, schrijven, spelling en grammatica. Bij rekenen krijgen ze vragen over getallen, verhoudingen, meten en verbanden.

Er zijn verschillende soorten doorstroomtoetsen. Bijna iedereen kent vast de welbekende CITO-toets, maar je hebt ook de IEP-toets, de AMN-toets, de DOE-toets en de DIA-toets. Binnenkort wordt bekend gemaakt welke toetsen zijn goedgekeurd door het CvTE (College voor Toetsen en Examens).

De uitslag van de toets krijgen de leerlingen uiterlijk 15 maart. De uitslag kan invloed hebben op het definitieve schooladvies, dat ze uiterlijk 24 maart krijgen. Als een leerling hoger scoort op de toets dan het voorlopig schooladvies, dan kan de school het advies verhogen. Dit moeten ze wel goed kunnen onderbouwen; een hoger schooladvies is niet altijd in het belang van een kind. Als een leerling lager scoort, dan blijft het advies hetzelfde.

Waarom heet de toets doorstroomtoets?

De toets heet doorstroomtoets omdat het geen eindpunt is (zoals de naam ‘Eindtoets’ wel impliceert), maar een onderdeel van de doorstroom naar het voortgezet onderwijs. De toets laat zien wat een leerling al heeft geleerd op de basisschool en wat hij of zij nog kan leren op de middelbare school. De toets helpt om te bepalen welk niveau van voortgezet onderwijs het beste bij een leerling past, maar het is niet het enige wat telt. De school kijkt ook naar andere dingen, zoals motivatie, werkhouding, interesses en talenten.

Hoe kun je je kind voorbereiden op de doorstroomtoets?

De beste manier om je kind voor te bereiden op de doorstroomtoets is om goed mee te doen op school en goed te oefenen met taal en rekenen. Je kunt ook extra oefenen met online oefenprogramma’s, boeken, apps of bijles. Zo kun je je kind helpen om zijn of haar kennis en vaardigheden op te frissen, het zelfvertrouwen te vergroten en te wennen aan de vraagstelling en de tijdsdruk van de toets.

Bij De Bijlesgroep kun je je kind aanmelden voor een speciale training voor de doorstroomtoets. In deze training krijgt je kind in een klein groepje persoonlijke begeleiding van een ervaren docent die precies weet wat er in de toets gevraagd wordt. Je kind krijgt uitleg over de stof, tips om slim om te gaan met de vragen en feedback op zijn of haar antwoorden. Ook oefent je kind met toetsvragen die aansluiten bij zijn of haar niveau.

Met deze training zorg je ervoor dat je kind goed voorbereid en met zelfvertrouwen aan de doorstroomtoets begint.

Wat zijn de voordelen van De Bijlesgroep?

De Bijlesgroep is een Nederlands bijlesinstituut met twee vestigingen in Haarlem. Wij geven bijles, huiswerkbegeleiding en verschillende soorten trainingen aan leerlingen van de basisschool en middelbare scholieren. We hebben het LVSi-keurmerk en onderscheiden ons van andere bijlesinstituten door:

  • Onze persoonlijke aanpak: wij kijken naar de individuele behoeften, leerstijl en doelen van elke leerling en stemmen daar onze begeleiding op af.
  • Onze kwaliteit: wij werken alleen met gekwalificeerde, ervaren en enthousiaste docenten die weten hoe ze leerlingen kunnen motiveren en ondersteunen.
  • Onze flexibiliteit: wij bieden zowel online als offline bijles en trainingen aan, zodat je kunt kiezen wat het beste bij jouw kind past.
  • Onze resultaten: wij hebben al veel leerlingen geholpen om hun cijfers te verbeteren, hun zelfvertrouwen te vergroten en hun schooladvies te halen.

Hoe kun je je aanmelden voor de doorstroomtoetstraining?

Wil je je kind aanmelden voor de online doorstroomtoetstraining van De Bijlesgroep? Dat kan heel eenvoudig via onze website. Vul het formulier in. Je hebt dan meteen een plekje gereserveerd!

De doorstroomtoetstraining bestaat uit 6 uur. De lessen vinden een-op-een plaats in een online leeromgeving. De kosten voor de training bedragen €150,-. Dit is inclusief lesmateriaal, oefentoetsen en feedback.

Wil je meer weten over de doorstroomtoetstraining of over onze andere diensten? Neem dan gerust contact met ons op via Whatsapp of bel ons op 023-2078008. Wij staan je graag te woord!

De doorstroomtoets is een belangrijke toets voor je kind in groep 8. Met een goede voorbereiding kun je je kind helpen om het beste uit zichzelf te halen en een passend schooladvies te krijgen. Bij De Bijlesgroep kun je rekenen op professionele, persoonlijke en effectieve begeleiding voor de doorstroomtoets. Meld je nu aan voor de doorstroomtoetstraining en geef je kind een vliegende start op de middelbare school!